AB-Türkiye katılım müzakerelerinin “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33. Faslı, Brüksel’de toplanan Hükümetler Arası Konferans’ta açıldı. Söz konusu fasıl, müzakereye açılan 16. Fasıl oldu.
AB’ye katılım müzakereleri kapsamında “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33. Fasıl, Türkiye’yi AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın temsil ettiği AB-Türkiye Hükümetler Arası Konferansı’nda açıldı.
Mevlüt Çavuşoğlu: Dayanışma sözleri yeterli değil!
Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nın başlangıcında İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de yaptığı açıklamada, dayanışma açıklamalarının güzel ancak yeterli olmadığını, teröre karşı daha somut adımları beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Teröristler nasıl ayrım yapmıyorsa, terör örgütleri arasında da ayrım yapılamaz. Çifte standartları artık bir kenara bırakmalıyız” dedi.
Çavuşoğlu, vize serbestiyle ilgili olarak da, AB’den verdiği sözleri yerine getirmesini beklediklerini kaydetti.
Konferansta konuşan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise “Uzun zamandır Türkiye-AB katılım müzakerelerinde süregelen durgunluğun ardından, 6 ay içerisinde 2 faslı müzakerelere açmamız, aynı stratejik anlayışla hareket ettiğimizde neleri başarabileceğimizi ortaya koymuştur” dedi.
Bugüne kadar açılan 16. Fasıl olan 33. Fasıldaki Mali ve Bütçesel Hükümler, üyelikle birlikte AB Bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Söz konusu kaynaklar; gümrük vergileri, tarımsal vergiler ve şeker vergilerinden elde edilen geleneksel öz kaynaklardan oluşan üye devlet katkılarına bağlı olarak değişen miktardan oluşuyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 33. Fasıl müzakereleri sırasında herhangi bir zorluk beklemediğini söyledi.
İşte müzakereye açılan fasıllar
Mali ve Bütçesel Hükümler faslının müzakereye açılması ile birlikte AB katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16’ya ulaştı. İşte o fasıllar:
- Fasıl – Bilim ve Araştırma
- Fasıl – İşletme ve Sanayi Politikası
- Fasıl – İstatistik
- Fasıl – Mali Kontrol
- Fasıl – Trans-Avrupa Ağları
- Fasıl – Tüketicinin ve Sağlığın Korunması
- Fasıl – Şirketler Hukuku
- Fasıl – Fikri Mülkiyet Hukuku
- Fasıl – Sermayenin Serbest Dolaşımı
- Fasıl – Bilgi Toplumu ve Medya
- Fasıl – Vergilendirme
- Fasıl – Çevre
- Fasıl – Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı
- Fasıl – Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu
- Fasıl – Ekonomik ve Parasal Politika
- Fasıl – Mali ve Bütçesel Hükümler