Avrupa Birliği yabani otlara karşı kullanılan tarım ilacı etken maddesi glifosat kullanımına beş yıl için onay verdi.
Yabani otlar tarım verimliliğini düşüren en önemli sorunlardan biri. Topraktaki besinler, su ve güneş ışığı için tarladaki tarım ürünleri ile yarışan yabani otlar, tohumların sağlıklı gelişimini engelleyerek büyük zarara yol açıyor. Glifosat bu yabani otlara karşı kullanılan bir grup ilacın etken maddesi.
Yabani Otlara Karşı Glifosat
Dünya tohumculuk devi Monsanto’nun RoundUp adlı tarım ilacında kullanımı ile ünlenen bu madde hakkında 2015 yılında yapılan bir çalışma bazı soru işaretleri gündeme getirmişti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı 2015 yılında glifosat maddesini olası kanserojen maddeler arasına almıştı. Bu gelişme üzerine Avrupa Birliği konu ile ilgili bir araştırma başlatmış, araştırma süresince de 18 aylığına glifosat kullanımına izin vermişti.
Araştırmaya Göre Kanserle Bağlantısı Yok
Avrupa Birliği bünyesinde Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından yapılan araştırmanın sonucu bu yılın Mart ayında açıklanmış, glifosat ve insanlarda kanser oluşumu arasında herhangi bir bağlantı bulunamadığı bildirilmişti. Avrupa Birliği’nin glifosat için verdiği 18 aylık süre 15 Aralık 2017’de dolacaktı.
Bu şartlarda Avrupa Konseyi’nde yapılan oylamada çoğunluğun oyları ile glifosat kullanımına 5 yıl daha geçerli olmak üzere izin verilmesi kararlaştırıldı. Kulislerde sonucu belirleyen gelişmenin bir süredir çekimser kalan Almanya’nın, müttefiki Fransa’nın aksine “kabul” oyu vermesi olduğu konuşuluyor.
AB’nin Sağlık Konularıyla İlgili Katı Tutumu
Avrupa Birliği’nin sağlıkla ilgili konularda katı uygulamaları olduğu biliniyor. Dünyanın bir çok bölgesinde ve özellikle ABD’de kullanımı izinli olan birçok gıda katkı maddesi Avrupa’da izinli değil. Avrupa’nın genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) konusunda da temkinli bir tutum içerisinde olduğu biliniyor.
Bunun yanında AB’de yetiştirilmesi ve gıdalarda kullanımı izinli bir çok GDO mevcut. Bunlardan bazıları yabani otla mücadele ilaçlarında kullanılan glifosat maddesine dayanıklı türler. Bu maddeye dayanıklı GDO tohumlarda glifosat içeren tarımsal ilaçlar, tarladaki ürüne zarar vermeden rahatlıkla kullanılabiliyor.