AB Komisyonu önümüzdeki 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde sürdürülebilir rekabetçilik ve sosyal adalet temelinde mevcut becerilerin geliştirilmesi, yeni beceriler konusunda eğitim ve istihdamda esneklik hedeflerini içeren Avrupa Beceriler Gündemi’ni kamuoyuna sundu.
Komisyon’un öneri içeriğinde yer alan 12 eylem, üye ülkeler, işletmeler ve sosyal ortakları değişim için birlikte çalışmak üzere ortaklık kurarak, bireyleri yaşam boyu öğrenim eylemlerine katılmaya teşvik etmeye odaklanıyor.
Kamu ve özel sektör yatırımlarını güçlendirmek hedefiyle AB bütçesinin bir ‘hızlandırıcı’ olarak kullanılması da öneri içeriğinde yer verilen diğer bir husus.
Avrupa Beceriler Sözleşmesi hazırlanacak
AB Komisyonu, becerileri AB politika gündeminin merkezine koyarak, koronavirüs pandemisi sonrasında sürdürülebilir bir iyileşme için insan kaynağına yatırımların yönlendirilmesini hedefliyor. Önerilen 12 eylem ise şöyle:
- Avrupa düzeyinde bir Beceriler Sözleşmesi
- Becerilerin güçlendirilmesi
- Becerilerin geliştirilmesi ile ilgili ulusal düzeydeki stratejik eylemlere AB’nin desteğinin sağlanması
- Sürdürülebilir rekabet edebilirlik, sosyal adalet ve esneklik için AB Konseyi’ne sunulan Mesleki Eğitim ve Öğretim Tavsiye Önerisi
- Avrupa üniversiteleri girişimini hayata geçirmek ve bilim adamlarının kapasitelerini güçlendirmek
- Yeşil ve dijital geçişleri destekleyecek becerilerin geliştirilmesi
- STEM mezunları sayısını artırmak ve girişimci becerileri geliştirmek
- Yaşam boyu beceriler girişimi
- Bireysel Öğrenme Girişimi
- Avrupa yaklaşımı (A European approach to micro-credentials)
- Yeni bir Europass platformu
- Becerilere ilişkin üye ülkeler ve özel sektör yatırımlarının önünün açılması için uygun çerçevenin iyileştirilmesi
29 dilde rehberlik sunuluyor
1 Temmuz’da hayata geçirilen Europass platformu sayesinde özgeçmiş yazma konusunda 29 dilde rehberlik sunuluyor, kişiye özel istihdam olanakları ve öğrenme fırsatları öneriliyor.