Kutuplarda sürekli donmuş haldeki tiyal tabakasında 42.000 yıldır donmuş halde bekleyen solucanlar hayata döndü. Bu canlılar gezegenin en yaşlıları olarak kabul edilmesinin yanı sıra önemli bir bilimsel keşif olarak kayda geçti.
Bu tarihi nematodlar (yuvarlak solucanlar), laboratuvarda Petri kabı verilen ortamlarda canlandı. Princeton Üniversitesi ile işbirliği yapan bir grup Rus bilim insanının yaptığı yeni çalışmaya göre solucanlar buzul çağından sonra ilk kez hareket etmeye ve yemek yemeye başladı.
Canlıların donarak hayatta kalma potansiyeli görüldü
Çalışmanın yazarları konu hakkında, “Kutup bölgesindeki tiyal tabakalarındaki çok hücreli canlıların uzun dönemli kriyobiyoz (canlıların donma, oksijensizlik nedeniyle metabolizm canlılığını sürme) kapasitesini gösteren ilk verileri elde ettik” diye konuştu.
Çalışma kapsamında, Moskova’da bulunan Toprak Bilimleri Fiziko-kimyasal ve Biyolojik Problemler Enstitüsü’nde 300 tarihi solucan çözdürüldü. Bunlar arasında 2 dişi solucanın yaşam belirtisi göstermesi bilim insanları için çok büyük bir zafer.
Solucanlar Rusya’nın en soğuk bölgelerinden geldi
Çalışmada yer alan bilim insanları Siberian Times’a konuştu, şunları söyledi:
“Verilerimiz çok hücreli organizmaları on binlerce yıllık uzun sürelerde, doğal koşullar altında kriyobiyoza dayanabildiğini gösteriyor. Buzul çağındaki bazı solucan türlerinin uyum sağlayıcı özelliklere sahip olduğunu anlıyoruz. Bu özellikle kriyotıp, kriyobiyoloji ve astrobiyoloji gibi araştırma alanları için bilimsel ve pratik olarak büyük öneme sahip.”
Çalışmada kullanılan solucanlar Rusya’nın en soğuk bölgesi olan Yakutistan’da bulunmuştu.