Yapılan hesaplamalara göre 2021 sonuna kadar 6 milyar insanın COVID-19’a karşı aşılanması bekleniyor. Aşıya erişim sağlayamayacak nüfusun ise düşük gelirli ülkelerde yoğunlaşmasından endişeleniliyor.
Bu da küresel anlamda aşıların dağıtımı için gösterilen tüm çabaya rağmen dünya nüfusunun beşte birinin 2022’ye kadar korunamayacağı anlamına geliyor. BMJ dergisinde yayınlanan araştırma, kamuoyu ile paylaşılmış olan ön siparişleri ve üretilen aşıların nerelere gideceği dahil birçok detaylı veri içeriyor.
Araştırma, en iyi durum senaryosunda küresel aşı üretiminin önümüzdeki yıl dünya nüfusunun %80’ine yetecek kadar olacağını gösteriyor. Ancak mevcut tedarik şablonları satın alımlardaki dengesizlikleri de göz önüne seriyor. Verilere göre zengin ülkeler büyük miktarlarda aşıyı depolarken, fakir ülkelerin aşıya erişimi olmayabilir.
Aşıların yarısı nüfusun %14’üne gidecek
Araştırmaya göre, üretilecek 7,48 milyar doz COVID-19 aşısının yarıdan fazlası şimdiden ayırtılmış durumda ve yüksek gelirli ülkelere gidecek. Bu ülkelerin dünya nüfusuna oranı ise sadece %14. Diğer bir deyişle aşıların sadece %40’ı, dünya nüfusunun %85’ini oluşturan düşük ve orta gelirli ülkelere dağıtılabilecek.
Avrupa Birliği aşı dağılımındaki eşitsizliği az da olsa dengelemek adına, siparişini verdikleri aşıların %5’ini orta ve düşük gelirli ülkelere bağışlamayı planlıyor. Ancak bu girişimin Dünya Sağlık Örgütü’nün kurduğu küresel aşı havuzu olan COVAX’ın hedeflerini baltalayabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar COVAX haricinde yardım çalışması yapan hükümetlerin artmasıyla uluslararası camianın adil dağıtım çabalarını baltalayacak bir yöne kayacağını düşünüyor.