2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Endeksin ilk sırasında hangi ülke var? Türkiye kaçıncı sırada nerede?
Economist Intelligence Unit isimli analiz firması tarafından hazırlanan Küresel Gıda Güvencesi Endeksi, gıda güvencesinin temel nedenlerinin anlaşılması için herkesin kullanabileceği bir çerçeve sunuyor.
Endeks bunu; dünyanın farklı yerlerindeki gıda sistemlerinin dinamiklerini analiz ederek ve 113 ülkedeki satın alma gücü, gıda mevcudiyeti, kalitesi ve güvenliği gibi sorunları inceleyerek yapıyor.
2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi raporu Corteva Agriscience firmasının da destekleriyle hazırladı.
Singapur 2018 yılında ilk kez endeksin ilk sırasında yer almayı başardı. Bu başarının ardında ülkenin yüksek gelirli ekonomisi ve analiz edilen ülkeler arasındaki en düşük tarım ithalatı gümrük vergisi uygulaması bulunuyor.
2017 yılında 2. sıraya düşen Amerika Birleşik Devletleri, bu yıl da 2. sırada geriledi. Bunun anlamı ülkenin iyileşmesindeki yavaşlama.
Türkiye kaçıncı sırada?
Türkiye, 2018 yılında değerlendirmeye alınan 113 ülke arasında 48. sırada yer aldı.
Geçtiğimiz yıla göre 1.7 puan artışla puanı en çok artan 16. ülke olan Türkiye, 7 yıllık dönem bakıldığında bazı iniş ve çıkışlarla nötr durumda. Ülkemizin endeksten 2018 yılında endekste aldığı puan 2012’yle aynı.
Slovakya çevre devrimiyle ilk sırada
Doğal Kaynaklar ve Direnç kategorisine bakıldığında, Slovakya’nın ilk sıradaki Danimarka’nın yerini aldığı görülüyor. Bu büyük oranda Slovakya’nın direnç mekanizmalarında getirdiği inovasyonlar sayesinde mümkün oldu.
Ülkenin iklim riskleri için erken uyarı programı ve kuraklığı önlemek amacıyla devreye koyduğu su değerlendirme programları bulunuyor.
Venezuela’nın çöküşü
Tüm dünyanın gözleri önünde sefalete sürüklenen Venezuela, gıda güvencesi anlamında hayli zayıfladı. Ülkenin gayri safi milli hasılası %30 düştü. Venezuela endekste 2017 ile 2018 arasında gıda güvencesi en çok azalan ülke konumunda.
2018 raporı aynı zamanda verimli topraklar, içme suyu ve okyanusların gıda güvencesi açısından önemine dikkat çekiyor. Öte yandan politik istikrarında tarımsal üretim için vazgeçilmez olduğu, iklim değişikliğinin gıda üretimini tümüyle etkileyeceği ifade ediliyor.
Daha fazla bilgi almak için endeksin yayınlandığı foodsecurityindex.eiu.com adresini ziyaret edebilirsiniz.