• Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Gıda Haberleri

2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi yayınlandı! Tepede hangi ülke var?

2018 yılı Küresel Gıda Güvencesi Endeksi yayınlandı. Endeksin ilk sırasında hangi ülke var? Türkiye kaçıncı sırada nerede?

23 Ekim 2018
Süre:2 mins read
2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Endeksin ilk sırasında hangi ülke var? Türkiye kaçıncı sırada nerede?

Economist Intelligence Unit isimli analiz firması tarafından hazırlanan Küresel Gıda Güvencesi Endeksi, gıda güvencesinin temel nedenlerinin anlaşılması için herkesin kullanabileceği bir çerçeve sunuyor.

Endeks bunu; dünyanın farklı yerlerindeki gıda sistemlerinin dinamiklerini analiz ederek ve 113 ülkedeki satın alma gücü, gıda mevcudiyeti, kalitesi ve güvenliği gibi sorunları inceleyerek yapıyor.

2018 Küresel Gıda Güvencesi Endeksi raporu Corteva Agriscience firmasının da destekleriyle hazırladı.

Singapur 2018 yılında ilk kez endeksin ilk sırasında yer almayı başardı. Bu başarının ardında ülkenin yüksek gelirli ekonomisi ve analiz edilen ülkeler arasındaki en düşük tarım ithalatı gümrük vergisi uygulaması bulunuyor.

2017 yılında 2. sıraya düşen Amerika Birleşik Devletleri, bu yıl da 2. sırada geriledi. Bunun anlamı ülkenin iyileşmesindeki yavaşlama.

Türkiye kaçıncı sırada?

Türkiye, 2018 yılında değerlendirmeye alınan 113 ülke arasında 48. sırada yer aldı.

Geçtiğimiz yıla göre 1.7 puan artışla puanı en çok artan 16. ülke olan Türkiye, 7 yıllık dönem bakıldığında bazı iniş ve çıkışlarla nötr durumda. Ülkemizin endeksten 2018 yılında endekste aldığı puan 2012’yle aynı.

surdurulebilirlik-www.gidahatti.com

Slovakya çevre devrimiyle ilk sırada

Doğal Kaynaklar ve Direnç kategorisine bakıldığında, Slovakya’nın ilk sıradaki Danimarka’nın yerini aldığı görülüyor. Bu büyük oranda Slovakya’nın direnç mekanizmalarında getirdiği inovasyonlar sayesinde mümkün oldu.

Ülkenin iklim riskleri için erken uyarı programı  ve kuraklığı önlemek amacıyla devreye koyduğu su değerlendirme programları bulunuyor.

venezuela-aclik-1-gidahatti

Venezuela’nın çöküşü

Tüm dünyanın gözleri önünde sefalete sürüklenen Venezuela, gıda güvencesi anlamında hayli zayıfladı. Ülkenin gayri safi milli hasılası %30 düştü. Venezuela endekste 2017 ile 2018 arasında gıda güvencesi en çok azalan ülke konumunda.

2018 raporı aynı zamanda verimli topraklar, içme suyu ve okyanusların gıda güvencesi açısından önemine dikkat çekiyor. Öte yandan politik istikrarında tarımsal üretim için vazgeçilmez olduğu, iklim değişikliğinin gıda üretimini tümüyle etkileyeceği ifade ediliyor.

Daha fazla bilgi almak için endeksin yayınlandığı foodsecurityindex.eiu.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: gıda güvencesiKüresel Gıda Güvencesi Endeksi
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gıda güvencesi mesajı!
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gıda güvencesi mesajı!

24 Şubat 2021
gida-guvencesi-gidahatti
Dünya

Avrupa Birliği gıda güvencesi acil durum planı

16 Aralık 2020
Bu kez sahte belgeyle buğday ithalatı iddiası!
Gıda Haberleri

Yerel gıdaya ulaşmak dünyanın büyük bölümü için uzak hayal

11 Mayıs 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: “Bu yüzyılın lideri Recep Tayyip Erdoğan’dır”

Bakan Pakdemirli’den destek müjdesi: “Bugün ödemeye başlıyoruz”

22 Nisan 2021
konya süt fabrikası süt banyosu

Sosyal medyadaki süt banyosu olayının duruşması başladı!

22 Nisan 2021
Çiftçilerin kuraklık çığlığı!

Çiftçilerin kuraklık çığlığı!

22 Nisan 2021
Küresel gıda sistemi salgında hassaslaştı, sosyal izolasyon olumsuz etkiledi!

Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyeceği çöpe atıyoruz!

22 Nisan 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Künye
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Site İçi Arama

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KORONAVİRÜS
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • EĞİTİM
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.