Arkeologlar 150 milyon yıl önce dinozorlar zamanında denizlerde yaşayan en eski et yiyen balık fosilini buldular. Günümüzdeki piranha balığını andıran fosilin dişleri, bu balığın çenesini diğer balıklardan bir lokma almak için kullandığını gösteriyor.
Arkeologlar şaşırtıcı bir balık fosiline ulaştılar. Dinozorlar zamanında, bundan 150 milyon yıl önce denizlerde yaşamış olan balık, günümüzde Amazon nehirlerinde bulunan piranha balıkları ile büyük benzerlik gösteriyor.
Kuyruktan uca 20 cm civarında olan balık fosilinde görülen diş yapısı, bu balığın başka balıkları yiyerek beslendiğini gösteriyor. Bu fikri destekleyecek şekilde, fosilin bulunduğu noktada ısırık izleri taşıyan başka balık fosillerine de ulaşıldı. Güney Almanya’daki kireç taşı yataklarında yapılan buluşla ilgili makale Current Biology dergisinde yayınlandı.

En eski et yiyen balık türü
Yeni balığa araştırmacılar tarafından Piranhamesodon pinnatomus adı konuldu. Bu balık şimdiye kadar bulunan en eski et yiyen balık türü. Balığın diş ve çene yapısı ile mekaniği, beslenme şeklinin et ve yüzgeçleri kesmeye yönelik şekilde geliştiğini gösteriyor.
Kanıtlar bu ilk piranha benzeri balıkların modern akrabalarına benzer bir taklit yeteneğine sahip olabileceklerini de ortaya koyuyor. Su hayatı araştırmacıları için piranhalar sadece soğukkanlı katiller değil. Piranha yavrularının beslendikleri alanlarda yaşayan diğer küçük balıklara benzerlik gösterdiği ve onları şüphelendirmeden aralarına karışabildiğini gösteriyor.

Kuzu kılığında kurt
Araştırmacılar bu buluşun şaşırtıcı olmasının sebebini, aynı aileden gelen kemikli balıkların ezici dişlere sahip olması olarak gösteriyor ve bu durumu kurt dişlerine sahip bir koyun bulmaya benzetiyorlar. Kemikli balıklar ağız yapıları nedeniyle ya omurgasızlarla besleniyor, ya da avları olan küçük balıkları bir hamlede yutuyorlar. Piranha ise bunların arasında bir istisna olarak diğer balıkların yüzgeçlerinden veya gövdelerinden parça kopararak besleniyor. Bu bağlamda piranhalar aslında koyun postuna bütünmüş kurtlara benziyorlar.