Türkiye’de her ne kadar “1 Nisan” şaka günü olarak kutlansa da Dünya’da “April Fools’ Day” yani “Nisan Aptalları Günü” olarak kutlanır. İnsanlar birbirine bazen eğlenceli bazen dozu aşan şakalar yaparlar.
Hatta tüm yıl 1 Nisan için yapacakları şakaları planlayan insanlar var. Peki 1 Nisan nedir? 1 Nisan tatil mi? İşte en ilginç 1 Nisan Şakaları ve tarihe geçmiş efsane 1 Nisan şakaları
1 Nisan 2019 tatil mi?
Bu tarihte böyle bir resmi tatil bulunmuyor. Ne yazık ki şakalarınızı okulda veya işyerinde yapmak durumundasınız. Ancak 2019 yerel seçimlerinin 1 Nisan’dan 1 gün önce (31 Mart) olması sebebiyle, bu yıl için farklı bir durum olabilir. Tatil verilip verilmediğini 1 Nisan 2019 tatil mi? sayfamızdan öğrenebilirsiniz…
Peki 1 Nisan nedir? Bu garip akım nereden geliyor?
Bristol Üniversitesi tarihçisi Andrea Livesey “19. yüzyıldan beri 1 Nisan, İngiltere’de kutlanmaktadır. Üniversite öğrencilerimiz genellikle bu şakaların kurbanları oluyor! Bu yüzden 1 Nisan’ı neden kutladığımızla ilgili daha fazla bilgi edinmek istedik.” açıklamasında bulundu.
Andrea göre 1 Nisan’ın nereden çıktığı hakkında şaşırtıcı derecede az şey biliniyor. Teoriler, birbirinden tamamen farklı ve oldukça eğlenceli. Öyleyse biz de bu teorilere bakalım:
1 Nisan nedir? Teori 1 – Şair
Bazıları, İngiliz şair Geoffrey Chaucer tarafından 14. yüzyılda anlatılan bir hikayeden kaynaklandığını iddia ediyor.
Hikayede Tilki, yemek üzere olduğu horoza kötü şakalar yapıyor. Şair, doğrudan 1 Nisan’a atıfta bulunmasa da Mart’ın 32. Günü tabirini kullanıyor. Bu tarihi 1 Nisan olarak yorumlayıp Tilki-Horoz hikayesinden esinlenerek şakalaşmanın yayıldığını iddia ediyorlar.
Ancak bu teoriye inanmayanlar, şairin tamamıyla insanları eğlendirmek için karmaşık kelimeler kullandığını düşünüyorlar.
1 Nisan nedir? Teori 2 – Takvim
Bazıları, geleneğin takvimdeki olaylar nedeniyle başladığına inanıyor. Akımın, Roma döneminde yapılan “Yenilik Festivalleri” zamanından geldiğini düşünüyorlar. Takvimlerle alakalı iki türlü düşünce ortaya atılıyor:
Birincisi Mart ayı, Bahar ekinoksunun girdiği zamandır. Ve insanlar kutlama halinde, sevinç içinde birbirleriyle şakalaşarak 1 Nisan’ı eğlenerek geçirirlermiş. Zaman içinde uygulamada değişikliğe uğramış.
İkinci düşünce ise; 1 Nisan’da baharın gelişiyle yeniyıl kabul edip kutlamalar yapılırmış. Sonrasında yeni yıl 1 Ocak olarak kabul edilince, eski zamana göre kutlamaya devam edenlere ‘aptal’ denilmiş ve onlara kırıcı şakalar yapılmış. 1 Nisan’ın, bu yüzden ingilizcede April Fools’ Day olarak anıldığını iddia ediyorlar.
1 Nisan nedir? Teori 3 – Avrupa’da Balık Tutma
En eski somut veriler, 1500’lerde Fransa ve Hollanda’dan geliyor. Bu akımın, İngiltere’ye Avrupa’dan gelmesi ihtimalinin üzerinde duruyorlar.
Avrupa’nın bazı bölgelerinde Nisan‘ın başlangıcı, Balık Günü olarak bilinirmiş. Fransa’da akarsu ve nehirlerde, balık tutmanın çok kolay olduğunu ifade etmek için “Aptal Balıklar” kelimesini kullanılırmış. Nisanın başı olarak 1 Nisan baz alınınca, akımın buradan çıktığı düşününülüyor.
1 Nisan ve Aptal kelimesinin bu şekilde kesiştiği ve insanların sonradan kendi aralarında “kandırdım seni, sen de o balıklar gibi aptalsın” demek için şaka yapmaya başladığı ve yayıldığı düşünülüyor.
Hatta başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde, 1 Nisan şakası olarak insanların birbirlerinin sırtına kağıttan kestikleri balığı tutturması ve balık şeklindeki çikolata ikram etme gelenekleri devam etmektedir.
Görünüşe göre 1 Nisan’ın nereden geldiği hakkında kesin bilgilere ulaşacak sağlam veriler yok. Kesin olarak bilinen tek şey insanların eğlenmek istediği ve bu akımın kolay kolay bitmeyeceğidir.